Droogte tips voor je Gazon

Ook deze zomer is weer erg droog, vooral je gazon kan daar slecht tegen. Wil je je gazon groen houden, dan zal je actie moeten ondernemen. Ik heb een aantal handige tips voor je gazon.

Tip 1: Maai het gras niet te kort

Tijdens de droogte kan je je gazon maar beter niet te kort maaien. Langer gras kan het vocht namelijk beter vasthouden. Met een paar standjes hoger is je gazon dus veel minder kwetsbaar.

Tip 2: Maai het gras als dat in kan in de Mulch stand    

Mulch is versnipperd gras. Dit versnipperde gras beschermt je gras tegen uitdroging. Maai daarom als het kan met de mulch stand aan.

Tip 3: Sproeien

Natuurlijk is het enige redt middel het beregenen van je gazon. Gras zit niet zo diepgeworteld, daarom verdroogt het snel. Geef je gras als je klei of veengrond hebt 1 tot 2 keer per week water. Heb je een zanderige grond geef je gazon dan om de 2 dagen water. (Zand kan namelijk bijna geen vocht vasthouden.)

Als je het gazon sproeit, geef dan in één keer een grootte hoeveelheid. Geef je het gras steeds maar een klein beetje water, dan zal het zich minder diep gaan wortelen. Als het gras minder diepgeworteld zit, dan verdroogt het nog sneller.

Geef het gras nooit midden op de dag water, want dan kan het gras verbranden en een groot gedeelte van het water verdampt. Geef het gras dus in de avond of ochtend water.

Heb je een geschikte sproeier? Zo niet, klik dan op ik heb een sproeier nodig

Tip 4: belast het gras zo min mogelijk

Als het droger is, dan zijn de grassprieten minder flexibel. Je kan het gras dan makkelijker vertrappen.

Is je gras al bruin/geel?

Geen paniek, gras kan zich namelijk goed herstellen. Als je het gras dan flink water geeft of er valt een flinke regenbui, dan komt het meestal wel weer goed.

Wel is het verstandig om je gras dan te verwennen, het beste kun je hier kunstmest voor gebruiken.

Lees ook Hoe overleeft je tuin de droogte