Ervaring Zonnepanelen

In deze blog deel ik mijn ervaring met zonnepanelen. Wij hebben nu bijna een jaar zonnepanelen op ons dak. We zijn begonnen met 12 zonpanelen en wegens succes hebben wij er een half jaar later nog eens 10 bijgekocht.

Waarom hebben wij voor zonnepanelen gekozen

Wij hebben bijna een jaar geleden voor zonnepanelen gekozen, omdat wij graag ons steentje bij dragen aan het milieu en wij wilde graag geld besparen op onze energierekening.

We zaten al een paar jaar te twijfelen zullen we zonnepanelen aanschaffen of niet, maar een paar maanden voordat wij onze zonnepanelen aanschaft hadden zijn wij elektrische gaan rijden. Als je elektrisch rijdt dan gaat je energierekening omhoog. (Dat is altijd goedkoper dan tanken.) Dat is voor ons de doorslag geweest om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat leveren ze ons op

De 22 zonnepanelen die wij hebben liggen verspreid over 2 daken. 10 op het schuine dak van onze garage en 12 op het platte dak van het huis. (Deze daken liggen opbrengsten zonnepanelenin alle 2 op het zuiden.) Onze zonnepanelen hebben ons binnen een jaar 3550 kWh aan elektriciteit opgeleverd en een besparing van 747 euro op onze energierekening.

Zonnepanelen hebben dus een zeer goed rendement. Als we de voorspelingen van de meteorologen moeten geloven, dan krijgen we de komende jaren alleen maar meer zonuren. Dat betekent een nog hoger rendement.

Ideale omstandigheden zonnepanelen

Er word vaak gesproken over de ideale omstandigheden. In de ideale omstandigheden levert een zonnepaneel het meeste op.

De ideale omstandigheden voor zonnepanelen zijn: Op het zuide gericht, de zon hoog aan de horizon (in Nederland is dat de zomer) en een lage temperatuur (Het temperatuur verschil zal je niet zo snel merken, omdat het dan zomer is). In deze omstandigheden zal een zonnepaneel het meeste opleveren.

Saldering

Als je meer stroom opwekt, dan dat je gebruikt dan lever je deze stroom terug aan je energieleverancier. Een energieleverancier waar dat kan is bijvoorbeeld Nuon (Vattenfall).

De Werking van zonnepanelen

In een zonnepanelen zitten honderden zonnecellen. De zonnecellen in de panelen vangen zonlicht op en zetten dat om naar elektriciteit. Deze elektriciteit gaat via een kabel naar de omvormer. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op en in huis gebruiken we wisselstoom. Als de omvormer de stroom heeft ongevormd, dan kan je het gelijk gebruiken of je kan het terug gaan leveren.

Onderhoud

Zonnepanelen vragen maar weinig onderhoud. De zonnepanelen hoeven maar één keer per jaar nagekeken te worden. Veder hoef je de zonnepanelen alleen maar één of twee keer per jaar schoon te maken.

Het schoonmaken kun je ook zelf doen. Zeker als je zonnepanelen op een plat dak liggen. Let wel altijd op je veiligheid.

Voor en nadelen zonnepanelen 

Voordelen:

  • Ze leveren Schone energie op.
  • Het is een mooie investeren die zich gegarandeerd terugbetaald.
  • Je bespaard geld op je energierekening

 Nadelen:

  • Je bent afhankelijk van de zon (De zon bepaald de terugverdientijd.)
  • De omvormer neemt ruimte in beslag
  • Als je ze koopt, dan moet je investeren

Zonnepanelen kopen

De voordelen van zonnepanelen kopen zijn: De terugverdientijd is korter, de zonnepanelen zijn jouw eigendom en je betaald geen bedrag per maand. Het enige nadeel is, je moet erin investeren.

Zonnepanelen huren

Omdat niet iedereen die zonnepanelen wil erin kan investeren is het ook mogelijk om zonnepanel te huren. De voordelen van zonnepanelen huren zijn: je hoeft er niet in te investeren en omdat je huurt heb je er zelf geen omkijken naar. Een nadeel van zonnepanelen huren is dat je uiteindelijk duurder uit bent, dan als je ze koopt.

Na het huurcontract is het vaak mogelijk om de zonnepanelen alsnog over te kopen.

Lees ook zonnepanelen huren 

Aanrader

Overweeg je om zonnepanelen te kopen?

Vraag dan via de volgende site tot wel 3 vrijblijvende offertes aan. In een paar eenvoudige stappen krijg je gratis tot wel 3 offertes binnen 3 uur. Met deze offertes kan je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Vraag gratis een offerte aan