Hoe kan je het gazon het beste maaien?

Iedereen wil toch een perfect gazon? In deze blog lees je op welke manieren je het gazon kan maaien en waar je op moet letten, zoals de maailengte.

 

Welke grasmaaiers heb je?

Het belangrijkste voor een perfect gazon is de grasmaaier. Er zijn best veel verschillende grasmaaiers. Iedere grasmaaier maait op een anderen manier.Grasmaaien

 

Handmaaiers

Een handmaaier is een grasmaaier die je met de hand voortduwt, zoals de naam al zegt. Deze grasmaaier is geschikt voor een kleine tuin.

De werking van een handmaaier: Een handmaaier werkt erg eenvoudig. Door met spierkracht de maaier over het gazon te duwen begingen de messen te draaien.

Voordelen:

Geen elektriciteit of benzine nodig. (Daardoor ben je erg mobiel)

Goedkoop (het is één van de goedkoopste manieren om je gras te maaien.)

Nadelen:

Het kost best wel wat kracht, daarom is hij minder geschikt voor een grootte tuin.

De snelheid van de messen hangt af van de loopsnelheid. (Het gras wordt hierdoor mogelijk minder goed afgemaaid.

 

Elektrisch maaiers

Je kan elektrische maaiers onderverdelen in 2 categorieën, namelijk maaiers met een stekker en met een accu.

 

Elektrisch maaiers met stekker

Een elektrische grasmaaier is geschikt voor een kleine tot middel grootte tuin. Je bent immers afhankelijk van een stekker.

Een elektrische maaier is makkelijk in gebruik. Je hoeft hem alleen maar voorruit te duwen.

Een elektrische grasmaaier maakt meestal gebruik van een cirkelmaaier (horizontaal rond draaiende messen) hiermee word je gras strak afgemaaid. Ook kan je bij dit soort maaiers de maai hoogte makkelijk verstellen.

 

Elektrische maaiers met een accu

Tegenwoordig heb je ook grasmaaiers die werken op een accu. Met een grasmaaier met een accu heb je geen last van een stekker. Dat maakt dit soort grasmaaiers een stuk mobieler.

Een elektrische maaier met accu is geschikt voor een kleine tot middel grootte tuin.

 

Benzine maaiers 

Benzine grasmaaiers zijn maaiers die worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Ze zijn erg krachtig. Een nadeel ten opzichte van de accu maaier is het onderhoud. Een benzine maaier vraagt meer onderhoud dan een elektrische grasmaaier.

Een voordeel zeker bij een grootte tuin is, als de maaier leeg is kan je hem makkelijk bij vullen en weer veder gaan.

Een benzine maaier is geschikt voor een middel tot grootte tuin.

 

Zit maaiers

Een zitmaaier is zeer geschikt voor een grootte tuin. Je kan zoals de naam als zegt zittend het grasmaaien. Veder heb je net als bij een benzine maaier onderhoud.

Een voordeel van een zitmaaier is, je kan hem voor meer dingen in zetten dan alleen maaien. Je kan er verschillende dingen aan vast maken waardoor je er bijvoorbeeld een verticuteer machine kan maken of een sneeuwschuiver.

 

Robotmaaiers

De modernste grasmaaier is de robot grasmaaier. Dit is de makkelijkste manier om je gras te maaien. Je kan deze maaier helemaal voorprogrammeren, hierdoor heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.

 

Ben je opzoek naar een grasmaaier? Bekijk ze hier

 

Hoe kan je het gazon het beste maaien?

Nu je weet uit wat voor grasmaaiers je kan kiezen, wil je weten hoe je het gazon het beste kan maaien.

 

Maailengte  

De maailengte is van groot belang voor een mooi gazon. Je kan het gras het beste maaien op 3 á 4 cm. Maai het gras tijdens een hittegolf minder kort of helemaal niet.

Ook tijdens je laatste maaibeurt (deze vindt meestal in oktober plaats) maai je het gras minder kort. Maai het gras dan rond de 6cm af.

 

Maairichting

Wissel de maairichting per maaibeurt af, anders ga je dat zien. Meestal maai in stroken heen en weer. Wissel hier per maaibeurt de rijrichting af.

 

Mulchen of niet

Sommige grasmaaiers hebben een mulch stand. Bij mulchen wordt het gemaaide gras niet opgevangen, maar in helle kleine stukjes vermalen. Deze stukjes komen tussen het gazon terecht.

Het voordeel hiervan is, mulch geeft je gazon op natuurlijke wijze voeding. Het nadeel van mulch is het gras raakt eerder vervilt, dat los je op door te verticuteren.

Omdat je het gazon altijd moet verticuteren zie ik mulchen niet als nadeel, maar als voordeel.

 

Ben je opzoek naar een grasmaaier? Bekijk ze hier