hoe overleeft je tuin de droogte Hoe overleeft je tuin de droogte

Het is weer warm en droog in Nederland. Dat is voor ons leuk, we kunnen lekker genieten en lang buitenzitten. Maar voor je tuin is dat minder fijn, vooral het gazon heeft het moeilijk met deze hitte.

Wat te doen bij droogte in de tuin

In deze blog kan je lezen hoe je tuin de zomer door komt. Natuurlijk krijg je ook een aantal handige Tips.


Het gazon

Het gras verdroogd snel met deze droogte, dat komt omdat gras niet zo diepgeworteld zit en het vocht verdampt makkelijk uit de grassprieten. Het gazon is dus erg kwetsbaar.

Hoe snel je gazon verdroogd hangt van een aantal factoren af. Een belangrijke factor is de grondsoort. Gras wat op zandgrond groeit is het snelste verdroogd. Heb je kleigrond dan heb je meer mazzel, want kleigrond kan veel langer vocht vasthouden. Toch zal het gras op kleigrond na een langere tijd van droogte ook verdrogen.

Een andere grootte invloed is de zon. Ligt je gras de hele dag in de volle zon of ligt het een gedeelte van de dag in de schaduw. Als je gras de hele dag in de heette zon ligt, dan verdroogt het veel sneller dan als het is de schaduw ligt.


Gazon tips

Ik zal je een aantal handige tips geven, om te zorgen dat je gazon de zomer door komt.

Tip 1: Maai je gazon niet te kort

Zet als het warm en droog is je grasmaaier een stand hoger. Als je dat doet dan is het gras minder kwetsbaar en kan het de droogte beter doorstaan.

Tip 2: Belast het gazon liever niet te veel

Als het droog is, dan worden de grassprieten minder flexibel. Als je er dan veel oploopt, dan druk je de sprietten plat en dat is niet gunstig voor je gras.

Tip 3: Geef je gazon water

Met deze droogte moet je je gazon gaan sproeien. Doe dat in de ochtend of in de avond, omdat de zon dan nog niet zo krachtig is.

Geef liever één of twee keer per week veel water, dan iedere dag een klein beetje. Als je namelijk maar een klein beetje water geeft, dan dringt het niet door tot de wortels. Beregen het gras dus een paar keer per week minimaal 1 uur. (Let op heb je zandgrond, dan moet je tijdens extreme hitte en droogte je gras vaker water geven.)

Lees ook Droogte tips voor je gazon


Potplanten  

De planten die in een pot of plantenbak staan drogen zeer snel uit, ze hebben immers maar weinig ruimte om water op te nemen. Geeft potplanten, daarom iedere dag water.

Tips potplanten

Tip 1: Geef de planten genoeg ruimte

Als je nieuwe planten in een pot stopt, zorg er dan voor dat deze pot groot genoeg is. Als de plant namelijk meer ruimte heeft, dan kan de aarde meer vocht opnemen.

Tip 2: Zet planten tijdens extreme hitte een gedeelte van de dag in de schaduw

De meeste planten die wij in Nederland in de tuin hebben kunnen niet zo goed tegen de warmte. Als je deze planten in de schaduw zet, dan ver kom je dat ze verdrogen en verbranden.

Tip 3: Water geven

Geef de planten elke dag water. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.


De Border

Vaste planten in de border kunnen gelukkig wat meer hebben. Als de planten er al een tijdje staan, dan zijn ze goed geworteld. Toch moet je de border tijdens de droogte wel goed in de gaten houden.

Tips Border

Tip 1: Bedek de grond tussen de planten

Als je de grond tussen de planten bedekt, dan verdampt er minder water. Je kan dat bijvoorbeeld doen met: Boomschors, houtsnippers, of noten dopen.

Tip 2: Houd als je een border gaat aanleggen rekening met de plant keuze

Ga je een border aan planten, kies dan planten die niet te veel water nodig hebben. Dat scheelt je in de zomer weer water geven.

Tip 3: Water geven, maar niet te veel   

Bij planten in de vollegrond is het belangrijk dat je ze niet te veel water geeft. Als je de planten in de vollegrond te veel verwend, dan zullen de planten zich niet diep gaan wortelen.

Geef de planten daarom 1 tot 2 keer per week veel water in 1 keer. Als je dat doet dan zal het water veder in de bodem doordringen. Dat is beter voor de planten.


Hagen en bomen

Hagen en bomen die er al jaren staan reden zich prima. Heb je net nieuwe bomen of hagen geplant. Hou er dan rekening mee dat deze hagen of bomen nog niet zo diepgeworteld zijn. Er bestaat tijdens een langere periode van droogte een kans dat ze verdrogen. Geef jonge hagen of bomen daarom af en toe water.

Tips bomen

Tip 1: Maak een gietrand of kuiltje rond de boom

Als je een gietrand of kuiltje rond een boom maakt, dan stroomt het water niet weg van de boom.

Tip 2: Geef (heel) veel water in één keer

Je moet een boom veel water geven om de wortels te bereiken. Als je de boom maar een klein beetje water geeft, dan heeft het geen nut.

Tips hagen

Tip 1: Gebruik een druppel slang

Je hebt druppel slangen die geleidelijk water afgeven. Deze slangen zijn ideaal om tussen de haag te stoppen.

Je kan een druppel slang kopen, maar je kan er ook zelf één maken van een oude tuinslang. Prik in een oude tuinslang kleine gaatjes. Je kan dat met een spijker of een naald doen. ( Als je zelf een druppel slang maakt, dan bestaat er een kans dat deze eerder verstopt raakt door zand/aarde.)

Tip 2: Geef veel water in één keer

Net als bij een boom kan je de haag beter in een keer veel water geven. Zet daarom de druppel slang minimaal een uur aan.   

Brengt de droogte ook voordelen met zich mee?

Ja, er is toch nog een voordeel . Als het lang droog is heb je minder last van onkruid. Dat scheelt weer schoffelen. Helaas zitten er veder geen voordelen aan de droogte.

Hopelijk overleeft jouw tuin de droogte.

Als je deze tips toepast, dan overleeft jouw tuin hopelijk de droogte. Heb je zelf nog tips, ja kan deze achter laten in een reactie onderaan deze blog.

Ben je opzoek naar sproeiers, druppelslangen of een ander middel om je tuin van water te voorzien.

Bekijk dan de producten hieronder.