Hond mee op vakantie in de auto

Hond mee in de auto

Afbeelding van lindamatherei via Pixabay

Wil je je hond mee op vakantie nemen of ben je dat van plan? In deze blog lees hoe je dat het beste aan kan pakken, wat de regelgeving in andere landen is en wat je nog nodig hebt, zodat je met je hond veilig aankomt op je besteming.

De reis met je hond  

Als je met de auto op vakantie gaat en je neemt je hond mee, dan moet je met een aantal dingen rekening houden.

Ruimte

Zorg dat je hond voldoende ruimte heeft. Prop je hond dus niet tussen de bagage.

Stoppen

Reis je met een hond, dan moet je vaker stoppen. Loop dan een rondje met je viervoeter, zodat je hond zijn/haar behoefte kan doen. Ook kan je hond zijn energie kwijt. In de auto is er tenslotte maar weinig ruimte voor je hond.

Geef je hond bij elke stop de gelegenheid om wat water te drinken. Zeker als je in de zomer reist.

Airco  

Als je in de zomer met een hond op vakantie gaat, dan is het verstandig om met een auto met airco te reizen. Heb je geen airco, dan wordt het veel te warm in de auto. Zeker als je in de brandende zon in een file terecht komt.

Laat je hond in de zomer nooit achter in de auto

In de zomer wordt het in de auto zeer snel een levensgevaarlijke temperatuur. Laat daarom nooit je hond alleen achter in de auto, tenzij je een Tesla met Dogmodes hebt (of een andere auto met eenzelfde systeem.) Met het systeem van Tesla blijft de auto altijd 20 graden, zo kan je hond veilig in de auto blijven.

Regelgeving andere EU-landen

In Nederland mag je hond gewoon los in de auto, maar dat geld niet voor alle landen.

België 

In België mag een huisdier geen hinder veroorzaken. Stop je hond daarom in een autobench, achter een hondenrek of aan een gordel. Dezelfde regels gelden ook voor Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje.

Polen

In polen mag een hond niet op de voorstoel, ook niet met een gordel aan. Veder gelden hier dezelfde regels als in de andere landen. Dezelfde regels als polen heeft gelden ook voor Tsjechië

Verplichtingen

  • Naast de regels voor het vervoeren van honden heb je nog een aantal verplichtingen.
  •  je bent verplicht om een Europees erkend honden paspoort bij je te hebben.
  • Je hond dient gechipt te zijn.
  • Je hond dient te zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid)

Reis je met 5 honden of meer

Het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU).  Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie “commercieel verkeer”. Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop hiervoor gelden andere regels.

Heb je meer dan 5 honden of ga je bijvoorbeeld naar een hondenshow, dan dien je dat te melden bij de NVWA.

Wat kan handig zijn als je met een hond reist

Hieronder kan je lezen, wat handig is om aan te schaffen als je met een hond reist.

Autobench

In de achterbak zit je hond het veiligst in een bench. Je hond kan namelijk nooit bedolven raken onder de bagage. Ook kan je hond nooit door de auto heen gaan klimmen. Een autobench is dus voor de hond als voor de bestuurder van de auto de veiligste oplossing.

Ben je op zoek naar een autobench? Bekijk ze hier.

Reisbench

Je kan ook een reisbench in je auto zetten. Het voordeel daarvan is dat je deze ook op de plaats van bestemming kan gebruiken.

Ben je op zoek naar een reisbensch? Bekijk ze hier.

Hondenrek

Een honden rek wordt door de meeste mensen toegepast in de auto, omdat met een hondenrek de minste ruimte verloren gaat. Met een hondenrek kan je hond niet door de hele auto. Het enige nadeel is dat je hond niet gescheiden van de bagage is.

Ben je op zoek naar een Hondenrek? Bekijk ze hier.

Hondengordels

Heb je je hond liever op de achterbank. Je hebt speciale autogordels voor honden. Deze gordel klik je in de auto vast en aan het tuigje van je hond.

Ben je op zoek naar een Hondenrek? Bekijk ze hier.