Huis verwarmen met een pelletketel

In deze blog lees alles over je huis verwarmen met een pelletketel. Ook lees je mijn ervaring met onze pelletketel.

Wat is een pelletketel?

Een pelletketel is een vrij nieuwe manier om je huis te verwarmen en jezelf te voorzien van warm tapwater. Een pelletketel lijkt Pelletketelveel op de pelletkachel het grootte verschil is hetgeen wat verwarmd wordt.

Een pelletketel verwarmd net als een traditionelen cv-ketel water. De pelletketel wordt ook centraal geplaatst en verwarmd van die plek het hele huis via radiatoren/vloerverwarming.

Een pelletkachel verwarmd alleen de lucht. (je hebt ook combi modellen, hier komt binnenkort ook een blog over.)Een pelletketel verbrand houtpellets zoals de naam al aangeeft. Houtpellets zijn samengeperste houtsnippers. Als de houtpellets op een verantwoorde manier gemaakt worden dan stook je met een pelletketel co2 neutraal.

Is een pelletketel duurzaam?

Of een pelletketel duurzaam is dat hangt van een aantal dingen af. Hoofdzakelijk van de pellets, er zijn namelijk heel veel verschillende houtpellets in omloop. Sommige van deze houtpellets komen helaas uit landen waar grootte bossen gekapt worden.

In Europa worden er hoofdzakelijk houtpellets met een keurmerk verkocht. Als je deze pellets koopt dan weet je een aantal dingen zeker. Ze worden op een verantwoorde manier gemaakt (hoofdzakelijk van afvalhout en houtsnippers van houtzagerijen). Ook branden deze pellets goed en ze kunnen geen schade aan de kachel/ketel aanrichten.

Als een pelletketel deze pellets brand dan is de uitstoot beperkt en de verbranding is co2 neutraal. Dat komt omdat een pelletketel de verbranding elektronisch stuurt. Er wordt dus precies genoeg lucht bijgevoegd in verhouding met de brandstof (houtpellets) hierdoor krijg je een volledige verbranding.

Dus als je het mij vraagt, dan is een pelletketel een duurzaam alternatief van een gas, stookolie of steenkool gestookte verwarmingsinstallaties.

Verwarmingssysteem met pelletketel

Als je jouw huis wil gaan verwarmen met een pelletketel, dan zijn er wel een aantal aanpassingen nodig aan je huidige verwarmingssysteem.

Het belangrijkste element in deze aanpassing is een buffervat. De meeste cv-installaties zijn direct aangesloten op de radiatoren en tapwaterpunten. Een pelletketel dient op een buffervat aangesloten te worden. Dat moet omdat je zo min mogelijk starts en stops wil. Een pelletketel kan namelijk niet efficiënt branden als hij om de paar minuten aan en uit gaat.

Ook heb je een regeling nodig die de tempratuur beheert in het buffervat. Veder heb je net als bij een cv-ketel een thermostaat nodig.

 

Onze situatie

Wij hebben thuis zelf ook een pelletketel in combinatie met een zonneboiler. De zonneboiler en de pelletketel zijn alle twee op hetzelfde buffervat aangesloten. Deze systemen werken samen door middel van een kastje wat de systemen regelt.

Veder is alles op het buffervat aangesloten. Het buffervat vormt dus het hart van de installatie.

Onze ervaring met een pelletketel (gecombineerd met een zonneboiler)

Wij hebben het bovengenoemde systeem nu 1,5 jaar. Het bevalt ons zeer goed. Wij wonen in een huis van bijna 100 jaar oud. Hierdoor hadden wij een hoge gasrekening. Door de pellets slim in te kopen besparen wij flink wat kosten. Tevens kost de verwarming van warm water ons in de zomer helemaal niks.

Eigenlijk het enige nadeel is dat een pelletketel in de winter afhankelijk van het type eens in de week onderhoud nodig heeft. Denk hierbij aan schoonmaken en pellets bij vullen. Dit is bij ons systeem zo. Je hebt ook systemen waarbij de tijden van onderhoud (as ruimen en bijvullen) veel minder vaak nodig is.

Kan iedereen gebruik maken van een pelletketel?

In principe zou iedereen een pelletketel kunnen aanschaffen. Het is alleen zo dat je er wel veel meer ruimte voor nodig hebt, dan bij een cv-ketel. Je zal een pelletketel dan ook vooral tegen komen in vrijstaande huizen, huizen met een garage of bij mensen die een kamer in het huis over hebben.

Veder moet je een voorraad houtpellets kwijt kunnen. De opslag kan je op verschillende manieren regelen. Raadpleeg hiervoor een installateur.

Voor en nadelen van een pelletketel tegenover een gasgestookte ketel

Voordelen:

Pellets zijn goedkoper dan gas. (afhankelijk hoe je ze inkoopt)

Je bent niet afhankelijk van gas.

Het is milieuvriendelijker.

Een pelletketel is goed te combineren met andere warmtebronnen, zoals een zonneboiler.

Nadelen:

Het neemt meer ruimte in beslag.

De aanschaf is duurder dan een gasketel.

Je (kan) wekelijks onderhoud hebben.

Je moet pellets opslaan.

Subsidie pelletketel

Op dit moment (oktober 2019) krijg je bij aanschaf van een pelletketel Circa €1250,- subsidie van de overheid. Dat verlicht de aanschaf koste toch beste wat. Er gaan wel wat geruchten dat deze subsidie binnenkort gaat verdwijnen. Check deze site voor de actuele informatie https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/apparaten-isde/biomassaketels

 

Afsluiting

Ik ben erg tevreden over onze pelletketel ik zou hem dan ook iedereen aanraden. Mocht je nog vragen hebben laat dan gerust een reactie achter. (dat kan onder aan de pagina)