Past een Beagle bij je

In deze blog lees je wat voor hond een Beagle is en of een Beagle bij je past. Ook krijg je meer te weten over de opvoeding van een Beagle.

Kenmerken Beagle

past een Beagle bij mij

Afbeelding van Guillaume Speyser via Pixabay

Een Beagle is een middelgrote compacte jachthond. Dat wordt vaak onderschat, omdat een Beagle kleine poten heeft. Het is een slimme en actieve jachthond.

De schofthoogte varieert tussen de 30 tot 40 cm. Een Beagle weegt gemiddeld 15kg.

Vacht Beagle

Een Beagle heeft een kortharige vacht. De vacht komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: Bruin/wit, rood/wit, geel/wit of zwart/bruin/wit.

Onderhoud vacht

De korte vacht van de Beagle heeft maar weinig onderhoud nodig. Als je er af en toe een borstel overheen haalt, dan is dat vaak genoeg. Het is ook niet aan te raden om een Beagle vaak te borstellen, omdat je dan haar uitval stimuleert. Extra haar uitval wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Karakter Beagle

Een Beagle is een echte jachthond. De Beagle heeft een goed reukvermogen en is erg snel. Daar dien je wel rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een wandeling maakt. Let vooral goed op als je deze hond los laat in het bos. Er bestaat namelijk een kans dat je hem kwijt raakt, omdat hij achter het wild aangaat. Train dus vanaf het begin goed met een Beagle, hierdoor kan je dit voorkomen.

De Beagle ziet er lief en schattig uit, maar deze hond heeft wel een zeer consequente opvoeding nodig. Een Beagle zal anders namelijk zijn eigen gang gaan. Je moet deze hond dus vanaf begin af aan laten zien wie de baas is.

Geschiedenis van de Beagle

Al in de 5eeuw voor Christus omschreven de Grieken de Beagle al. Een kleine hond die gebruikt werd tijdens de jacht. Sinds de 19eeeuw sprak men over de Beagle. De Beagle komt van oorsprong uit groot Brittannië. De honden werden daar gebruikt voor de hazen jacht.

Opvoeding

Een Beagle kan redelijk eigenwijs en tegendraads zijn. Het is daarom belangrijk dat je je Beagle goed opvoedt. Anders neemt hij/zij de touwtjes in handen.

Het is belangrijk om een routine de creëren. Daar houdt een Beagle van. (Voor De meeste honden geld dat.) Geef je hond op vastentijden eten en ga op vaste tijden naar buiten.

Met een Beagle moet je geduld hebben. Een Beagle kan best koppig zijn, daarom moet je geduld hebben. Straf fout gedrag niet en beloon juist goed gedrag.

Een Beagle is een jachthond. De Beagle houdt ervan om lichamelijk en geestelijk uitgedaagd te worden. Tijdens een jachttraining komen al deze elementen terug, daarom is het aan te raden om naar een jachttraining toe te gaan met je Beagle.

Het is ook aan te raden om met je Beagle op cursus te gaan. Tijdens een cursus leert je hond gelijk met andere honden om te gaan. Ook is het een stok achter de deur om te blijven trainen.

Gezondheid Beagle

Met een Beagle is helaas veel door gefokt voor de jacht. Dat brengt een aantal nadelen met zich mee voor de gezondheid.

Een veel voorkomende ziekte is hond ataxie. Dit is een neurologische aandoening. Deze ziekte veroorzaakt ontstekingen aan de ruggenmerg en hersensstam. De gevolgen hiervan zijn verlammingen en spastische bewegingen.

Veder heeft een Beagle snel last van overgewicht. Probeer dat te voorkomen door niet te veel eten te geven en je hond genoeg beweging te geven.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging. Net als bij veel anderen hondenrassen heeft een Beagle voldoende beweging nodig. Maak iedere dag minimaal 1 lange wandeling.  Denk hierbij ook aan jachttraining. Met jacht training wordt je hond ook mentaal uitgedaagd.

Past een Beagle bij mij

Ik ben consequent.

Ik heb geduld.

Ik wil een onderhoud vriendelijke vacht.

Ik hou van bewegen.

Ik ben me ervan bewust dat een Beagle een jachthond is.

Ik wil naar een jachttraining toe met mijn Beagle.

Herken je jezelf hierin? Dan past een Beagle bij je.

Aanrader

Wil je een Beagle, overweeg je een Beagle of heb je er al één. Dan wil je dat hij perfect luistert. Bij een Beagle vraagt dat een ander aanpak dan bij andere rassen.

Wil je dus een lieve en gehoorzamen Beagle, bekijk dan het volgende E-book ‘Beagle geheimen’. In dit boek kom je alles te weten over het gedrag en de opvoeding van je Beagle. Als je dit boek leest, dan komt de opvoeding zeker goed.

Bekijk het boek 

Ik wil meer weten over dit boek

Heb je nog iets nodig voor je hond?

Past een Beagle niet bij je?

Lees dan:

Past een Labradoodle bij je 

Past een Golden Retriever bij je