Past een Labradoodle bij je

Wil je weten of een Labradoodle bij je past? Of wil je wat meer weten over dit hondenras. Je leest hier informatie over het ras en of een Labradoodle bij je past.

Kenmerken Labradoodle(in het Nederlands ook wel Labradoedel genoemd)

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador retriever en een Franse poedel. Hij is ooit gefokt als hypoallergene hulphond. Een Labradoodle kan tussen 12 en de 14 jaar oud worden.

Afmetingen:

Een Labradoodle heb je in verschillende maten:Labradoodle

Mini

Schofthoogte 35 – 43cm

Gewicht 10 – 15kg

Medium

Schofthoogte 43 – 53cm

Gewicht 15 – 21kg

Groot

Schofthoogte 53 – 63cm

Gewicht 23 – 42kg

Geschiedenis van de Labradoodle

Het ras is in 1989 bekend geraakt. Dit kwam door een vrouw die een blindengeleidehond nodig had. De man van de vrouw was allergisch voor honden. Toen herinnerde een Australische wetenschaper zich experiment.

Voor deze vrouw en haar man hebben ze dat experiment herhaald. En daar is de Labradoodle uit ontstaan.

Na dat dit verhaal bekend is geworden. Is de Labradoodle een zeer bekend hondenras geworden. Zelfs de familie Obama heeft er nu één

Karakter Labradoodle

Een Labradoodle is lieve en zachtaardige hond. De Labradoodle kan goed met kinderen over weg. Mits de hond goed opgevoed is.  Het is dan ook een echte gezinshond. Een Labradoodle zal iedereen als zijn vriend zien. Dat maakt de hond minder geschikt als waakhond.

Je dient een Labradoodle wel goed op te voeden, omdat het temperament van een poedel aanwezig kan zijn.

Zoals als elke hond moet je de Labradoodle wel vroeg blootstellen aan: veel mensen, andere honden, geluiden en ervaringen. Als je een Labradoodle dus vroeg socialiseert, dan heb je daar later profijt van.

Een Labradoodle is wel een hond met veel energie, daarom is het belangrijk dat je iedere dag een grootte wandeling maakt. Ze kunnen dus best druk zijn, mits je de hond genoeg beweging geeft, levert dat geen problemen op.

Kortom het is dus een lieve en vriendelijke gezinshond.

Vacht

De vacht komt in verschillende kleuren voor zoals: blond, bruin, zwart of een mengelmoes van meerdere kleuren. Er komen twee verschillende soorten vachten voor. De wolvacht deze vacht lijkt het meest op de vacht van een poedel. De fleecevacht bestaat uit golvende kleuren, deze vacht is met geen ander hondenras te vergelijken.

Verzorging

De vacht van de Labradoodle vraagt enige verzorging. Het is aan de raden om een Labradoodle ongeacht de vacht soort regelmatig de borstelen. Het liefst wekelijks. Besteed hierbij meer aandacht aan plekken waar snel klitten ontstaan zoals onder de oksels en achter de oren.

Omdat de vacht van een Labradoodle blijft groeien gaan veel mensen naar de honden kaper met hun Labradoodle. Je kan de vacht laten scheren of knippen. Vraag voor de beste optie advies aan je trimmer.

Allergieën

Omdat een Labradoodle niet of nauwelijks verhaard is de hond ideaal voor mensen met een allergie of mensen met een longziekte. Een Labradoodle is hier zelfs speciaal voor gefokt. Helaas is niet iedere Labradoodle hetzelfde, daardoor is dit geen garantie. Er bestaat een kans dat iemand met een huisdierallergie toch allergische verschijnselen krijgen. De kans hierop is gelukkig niet zo groot.

Vroeger werd er gedacht, dat een Labradoodle helemaal gaan allergische reactie kon veroorzaken. Uit universitair onderzoek is gebleken, dat je wel degelijk allergisch kunt zijn voor een Labradoodle.

Heb je dus een hondenallergie let dan goed op. Laat het desnoods voor dat je een Labradoodle aanschaft testen. Het zou namelijk zonden zijn als je hier achteraf pas achter komt.

Opvoeding

Net als bij elke andere hond moet je de Labradoodle opvoeden. Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Ook raad ik je aan om op puppy cursus te gaan. Hier leert je hond namelijk veel van. Hij wordt namelijk gesocialiseerd en het is een stok achter de deur om te blijven trainen.

Als je je Labradoodle goed opvoedt, dan krijg een zeer fijne hond. Begin hier daarom ook al vroeg mee. Dan heb je daar later profijt van.

Beweging

Labradoodles hebben veel energie, daarom is het belangrijk om je hond voldoende beweging te geven. Maak daarom iedere dag een grootte wandeling van minimaal een uur.

Een omheinde tuin is ook aan te raden. Met een tuin kan je hond af en toe ook zelf zijn gang gaan. Ook kan je je tuin gebruiken als training ’s plek.

Een Labradoodle is ook dol op activiteiten zoals apporteren, flyball en zwemmen. Laat je hond liever niet in een vieze bagger sloot zwemmen, dat is namelijk minder goed voor de vacht.

Past een Labradoodle bij je

Ik heb voldoende tijd.

Ik hou zelf ook van bewegen.

Ik vind het niet erg om mijn hond wekelijks te kammen.

Ik ben consequent in de opvoeding

Als je allergisch bent, weet dan dat een Labradoodle hier geen garantie biedt.

Herken je je zelf hierin, dan is een Labradoodle de geschikte hond voor jou. Als je een Labradoodle wil kopen, let er dan wel op dat je dat bij een betrouwbare fokker doet.

Hulp met je (toekomstige) Labradoodle

Wil je een Labradoodle, heb je een Labradoodle of overweeg je een Labradoodle. Lees dan het populaire E-boek ‘Handboek de (Australian) Labradoodle’  al meer dan 1.500 mensen zijn je voor gegaan.

In dit boek staan o.a. tips voor de aanschaf van je Labradoodle pup, hoe voed je een Labradoodle op en nog veel meer.

Dit boek is geschreven door Lars van dongen. Lars is een echte honden expert en hij is gespecialiseerd in de Labradoodle. Met zijn boek helpt hij je graag.

Bekijk het Boek 

Past een Labradoodle niet bij je?

lees dan:

Past een Beagle bij je 

Past een Golden Retriever bij je 

Heb je nog iets voor je hond nodig?