Past een Labrador Retriever bij mij

In deze blog, ga je de basisinformatie lezen over de Labrador Retriever. Deze informatie maakt het hopelijk makkelijker om te beslissen of een Labrador bij je past.

Kenmerken

Een labrador is een echte gezinshond, met een jachtverleden. Het is een slimmen en actievenhond. De reuen kunnen (schoft) 55-

Labrador

Image by Pipeman from Pixabay

57cm worden en de teefjes (schoft)54-56. Uiteindelijk zal een volwassen Labrador Retriever 25/35 kg worden. De kleur van de vacht kan verschillen dus zwart, goud/geel tot chocoladebruin.

Geschiedenis

Tegenwoordig staat de Labrador vooral bekend als familie hond. Vroeger was dit heel anders. Toen werden deze honden gebruikt voor de jacht, voornamelijk de eendenjacht. De Labrador heeft zijn tweede naam te danken aan het Engelse ‘retrieve’ wat ophalen betekend. De labrador Retriever haalde vroeger dus vooral de afgeschoten eenden op. Ook werd hij gebruikt door visser om de netten op te halen. Dit heeft van de labrador een echte water hond gemaakt.  Ook vandaag de dag is het nog steeds een goede hulphond, letterlijk de Labrador is namelijk een veel gebruikte hulphond bij de KNGF.

Karakter

Labradors hebben een zachtaardig karakter. Dat maakt ze zeer geschikt als familiehond. Net als veel hondenrassen die vroeger voor de jacht zijn gebruikt, zijn labradors erg intelligent en actief. De Labrador is erg gericht op zijn baasje(gezin) en wil zijn baas altijd blij maken. Dat maakt hem erg geschikt voor spelletjes als apporteren of waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is jacht activiteiten.

Vacht/vachtverzorging

De Labrador heeft een dubbele vacht. De vacht bestaat uit een stugge boven vacht en een fijne onder vacht. De onder vacht stoot water af. De verzorging van de vacht vraagt niet heel veel aandacht. Vaak is een keer per week borstelen al genoeg. Ondanks de korte vacht kan de Labrador toch flink gaan verharen.

Wat ook belangrijk is voor de gezondheid van de vacht is goed voer en het voorkomen van stress bij de hond.

Labrador opvoeden  

De opvoeding van een Labrador, vraagt eigenlijk net als bij elk ander ras tijd. De opvoeding begint al direct wanneer de pup in huis is. Het eerste wat je hem/haar gaat leren is zindelijk worden. Daarna start de opvoeding pas echt. Deze vraagt een rustige en consequente methode. Ook dien je er reken mee te houden, dat een Labrador van oorsprong een jachthond is. Gedurende dat deze honden van puppy in een jonge hond veranderen is er steeds meer beweging nodig. Ook moet je een Labrador ook geestelijk blijven uitdagen. Dat kan met verschillende spelletjes of eventueel met jachttraining.

Beweging

Een Labrador is een zeer actieve hond. Die veel moet bewegen. Het is dan aan te raden om minimaal 1x het liefst vaker een grootte wandeling te gaan maken. Bij voorkeur kan de hond dan los. Ook is het leuk om je hond tijdens de beweging sociale contacten op te laten doen met andere honden. Ook is het hebben van een tuin erg fijn, zodat de hond ook zelf kan bewegen. Heb je die niet, dan is het nog belangrijker om flinke wandelingen te maken.

Past een Labrador Retriever bij je

Ik zoek een familiehond.

Ik ben actief

Ik houd van wandelen.

Ik heb genoeg tijd.

Ik wil een gemakkelijke vacht bij mijn hond.

Aanrader 

Herken je jezelf hierin dan past een Labrador bij je.

Wil je nog meer informatie over de Labrador of wil je zeker weten dat je alles goed doet. Dan raad ik je het Labrador handboek aan. Bekijk het boek!

 

 

Past een Labrador niet bij je?

bekijk dan een van mijn andere blogs over andere rassen, zoals:

Past een Border Collie bij mij

Past een Golden Retriever bij mij

Past een Beagle bij je