Wateroverlast in de tuin voorkomen

Door klimaatveranderingen komen er steeds meer hoosbuien voor. Iedereen wil ten alle tijden wateroverlast voorkomen. In deze blog lees je hoe je wateroverlast in je tuin kan voorkomen.

Waarom hebben we steeds meer wateroverlastWateroverlast in de tuin

We weten allemaal dat het klimaat veranderd. Voor Nederland betekend dat we lange droge periodes gaan krijgen met af en toe een flinke hoosbui. Vooral de hoosbuien leveren nu al problemen op.

De meeste mensen met een tuin hebben het grootste gedeelte bestraat. Dat is de grootste reden waarom het mis gaat tijdens een hoosbui. Als er in één keer veel water valt kan het water niet weg door de stenen, dan ontstaat er wateroverlast.

Hoe kan je wateroverlast voorkomen

Als je wateroverlast wil voorkomen in je tuin, dan moet je een aantal maatregelen nemen.

Minder tegels

Als je tegels vervangt voor groen, dan voorkom je wateroverlast tijdens een Hoosbui. Water kan namelijk lastig weg tussen de tegels. Betegel bij voorkeur maar een klein gedeelte van je tuin en laat zo veel mogelijk ruimte voor groen over.

Gras

Gras is de perfecte bodembedekker. Je kan namelijk het oppervlakte van het gras nog steeds gebruiken. Dat is een voordeel vergeleken een border. Gras verbruikt ook veel water, daarom kan de bodem waar gras op groeit en water goed absorberen.

Bomen en planten

Planten en bomen verdampen water. Omdat ze dat doen kunnen ze tijdens de zomer beste een flinke regenbui gebruiken. Bomen en planten helpen dus zeker mee om wateroverlast te voorkomen.

Regenton

Tijdens een hoosbui ontstaat wateroverlast. In stedelijk gebied kan het riool het water niet meer aan. De daken van huizen, schuren en gebouwen zorgen voor veel hemelwater in het riool.

Je kan dat zelf verminderen door een regenton aan te schaffen. Als er regen valt vang je dat op en je gebruikt het water tijdens droogte. Hierdoor bespaar je zomers flink op je waterrekening.

Een regenton is dus een erg nuttig. Hij is goed tegenwateroverlast en het bespaard je kosten. Ook krijg je er in veel gemeentes subsidie voor. Informeer dat dus bij je gemeente.

Wil je een regenton? Je kan deze gemakkelijk online bestellen. Ik wil/overweeg een regenton.

Dompelpomp

Krijg je het water echt niet weg, dan is een dompelpomp het laatste redmiddel. Je wilt natuurlijk niet dat het water naar binnen stroomt. Om dat te voorkomen zal je het water weg moeten pompen.

Dat kan eenvoudig met een dompel pomp. Bekijk hier een aantal goede dompelpompen.

 

Heb je zelf nog tips tegen wateroverlast, laat ze dan gerust een reactie onderaan deze blog achter.